België, ouderenzorg

De Sint-Vincentiusregio (België) is de regio waar de congregatie werd gesticht in 1807. Het is dan ook de oudste regio. Vanaf het begin werden er de verschillende apostolaatssectoren ontwikkeld: de zorg voor ouderen, die begon bij de stichting in 1807 en nog steeds op 6 plaatsen wordt voortgezet; de zorg voor mensen met psychische problemen, die in 1815 een aanvang nam met het breken van de boeien waarmee deze mensen werden vastgeketend in de kelders van het Geeraard de Duivelsteen in Gent, waaruit een volledig zorgnetwerk werd ontwikkeld, en die vandaag in 15 centra voor geestelijke gezondheidszorg wordt voortgezet. Daarnaast zijn er een 40-tal scholen over het hele land verspreid en worden mensen met een beperking opgevangen, begeleid en opgeleid in 15 zorgvoorzieningen. Er zijn verschillende kleinschalige activiteiten voor mensen met aids, zingevingsvragen en uit de vierde wereld. Alles samen krijgen in België zo’n 30.000 personen zorg of onderwijs en zijn 12.000 medewerkers actief bij de Broeders van Liefde.

Vandaag zijn er een 100-tal broeders en evenveel aangesloten leden die het charisma van de congregatie levend houden. In Moerzeke is er een internationaal vormingshuis waar broeders uit de hele wereld opleidingen in spiritualiteit en zorgverlening kunnen volgen, en de hoofdzetel van Fracarita International, de internationale ngo van de congregatie die de apostolaatswerken wereldwijd ondersteunt, is gevestigd in Brugge. Het kan als de voortzetting worden beschouwd van een lange traditie waarbij de Belgische regio vele broeders-missionarissen uitzond en zo mee aan de basis ligt van de stichting van verschillende regio’s in Afrika en Azië.

Leer de geschiedenis van de congregatie kennen, en meer bepaald van de geestelijke gezondheidszorg, in het Museum Dr. Guislain in Gent, waar ook een devotiekapel is voor de stichter, de Dienaar Gods Petrus Jozef Triest.

Bezoek de website van de Broeders van Liefde in België op www.broedersvanliefde.be

Contact

Br. Veron Raes

Broeders van Liefde
Stropstraat 119 – 9000 Gent
BELGIË

Tel.: +32-9-221.45.45
veron.raes.fc@broedersvanliefde.be