Canada was – met het vertrek van een groep broeders vanuit België in 1865 – de eerste buitenlandse missie van de Broeders van Liefde. Hun eerste opdracht was de opvang en verzorging van ouderen, helemaal in lijn met het apostolaat van de eerste broeders bij hun stichting. Later werd de opvang van jongeren door justitie in een bijzonder apostolaat geplaatst, waardoor de Broeders van Liefde in Montreal een grote reputatie verwierven. Nog later volgden de klassieke apostolaatswerken van de congregatie: onderwijs en de zorg voor mensen met psychische problemen.

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de Sint-Annaprovincie van Canada één van de meest bloeiende provincies van de congregatie, maar aan het einde van de vorige eeuw was men genoodzaakt de verschillende apostolaatswerken door te geven, omdat nieuwe roepingen uitbleven. Een tijdlang zouden de broeders nog buitenlandse studenten opvangen in Montreal, en bleven zij in Drummondville nauw betrokken bij het Sint-Bernarduscollege, terwijl ze in Quebec een rol bleef spelen in een centrum voor opvang van personen met drugsproblemen. In 1975 bouwden de broeders in Montreal een nieuw initiatief uit: ‘Le Phare’, een dagcentrum voor mensen uit de vierde wereld.

Vandaag verblijven alle broeders in Saint-Sulpice, het kloosterrusthuis van de congregatie, waar nu ook de communiteit van het regionaal bestuur is gevestigd.

Contact:

Br. Gilles Rivard

Frères de la Charité
1445, rue Notre-Dame
Saint-Sulpice, QC – J5W 3V8
CANADA

Tel.: +1 450 589 3530
rivardgfc@gmail.com

Canada