Gent, 7 oktober 2016. In het Museum Dr. Guislain te Gent werd op vrijdag 7 oktober het 30-jarig bestaan van het museum herdacht met een academische zitting en een reeks activiteiten, waarbij het publiek kon kennismaken met het ruime aanbod van het museum.
Br. René Stockman, generale overste van de Broeders van Liefde, blikte in zijn toespraak terug op het moment dat hij als toenmalige directeur van het Dr. Guislainziekenhuis te Gent, de oude boeien ontdekte waarmee de geesteszieken in het Geeraard de Duivelsteen te Gent vastgekluisterd waren en die door de eerste Broeders van Liefde op 30 september 1815 werden losgemaakt. Deze boeien werden doorheen de jaren als een soort relikwie bewaard, en vormden de start van de opbouw van een ganse verzameling rond de geschiedenis van de psychiatrie in België, maar later uitgebreid tot een didactische verzameling rond de ontwikkeling van de zorg voor mensen met psychische problemen doorheen de eeuwen.
Vandaag is het Museum Dr. Guislain een landelijk erkend museum met een internationale uitstraling. Naast de kernverzameling die als permanente tentoonstelling te bezichtigen is, heeft het museum een unieke verzameling “outsiders-kunst”, en via tijdelijke tentoonstellingen probeert men de verschillende aspecten van psychische aandoeningen en de zorg voor mensen met psychische problemen gerelateerd aan maatschappelijk-culturele invalshoeken aan een breed publiek te tonen.
De missie van het museum blijft om via het medium van tentoonstellingen, conferenties, publicaties het taboe en het stigma dat nog steeds weegt op de geestelijke gezondheidszorg te doorbreken. Het kadert dan ook volledig in de missie van de Broeders van Liefde om zich wereldwijd in te zetten om de menswaardigheid van hen die door een psychische aandoening zijn getroffen te verdedigen en te herstellen.