Op 10 oktober 2018, World Mental Health Day, reikten Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC de Dr. Guislain ‘Breaking the Chains of Stigma’ Award 2018 uit aan het Center for Victims of Torture. Deze Amerikaanse organisatie krijgt de onderscheiding voor haar buitengewone bijdrage aan de inperking van het stigma dat rust op psychische aandoeningen en voor de psychologische steun die ze biedt aan mensen die foltering en oorlogstrauma’s hebben overleefd, waar ook ter wereld. Het Center for Victims of Torture werd voor zijn buitengewone humanitaire werk geëerd tijdens een ceremonie in New York.
Volgens het Center for Victims of Torture zijn er momenteel wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht voor foltering, van wie zowat 1,3 miljoen in de Verenigde Staten. Foltering en oorlogstrauma’s hebben een enorme psychologische en fysiologische impact op individuen, en leiden vaak tot de ontwikkeling van posttraumatische stress-stoornis, depressie en angststoornis. Het Center for Victims of Torture helpt de overlevende slachtoffers. Het wil psychologische symptomen zoals flashbacks, nachtmerries, depressies en angst verminderen, en het leven van de slachtoffers weer op de rails krijgen door hen te helpen in hun basisbehoeften te voorzien, sociale banden te herstellen en betrokken te raken bij hun gemeenschap.
“Deze onderscheiding is een eerbetoon aan iedereen die betrokken is bij het Center for Victims of Torture, in al onze vestigingen wereldwijd: onze geëngageerde medewerkers, onze vrijwilligers die zich belangeloos inzetten, ons bestuur, iedereen die ons steunt, de leden van de adviesraad en de onvermoeibare voorvechters die samen met ons strijden tegen foltering,” zegt Curt Goering, directeur van het Center for Victims of Torture. “Wij zetten ons in voor alle slachtoffers van foltering. Zij staan in ons werk centraal en zijn elke dag opnieuw onze prioriteit. Wij zullen altijd in hun naam blijven vechten terwijl zij hun genezingsproces voortzetten. Namens hen zijn wij zeer vereerd de Dr. Guislain Award te mogen aanvaarden als erkenning voor ons werk.”
Het Center for Victims of Torture was het eerste rehabilitatiecentrum voor overlevenden van marteling en oorlogstrauma’s in de Verenigde Staten en blijft wereldwijd een van de grootste organisaties in zijn soort. Het centrum begon als een lokaal initiatief in St. Paul, Minnesota, dankzij het leiderschap van de gouverneur van die staat, in een periode waarin tienduizenden vluchtelingen uit Zuidoost-Azië aankwamen. In 1999 werden de programma’s internationaal uitgebreid om ook overlevenden te bereiken die in zeer moeilijke omstandigheden leven in andere landen, waar ze geen toegang hebben tot dezelfde geestelijke gezondheidszorg en andere middelen als in de Verenigde Staten.
Het aantal personen aan wie het Center for Victims of Torture rehabiliterende zorg en ondersteuning biedt (ook in eigen land en internationaal) is de voorbije vijf jaar gestegen van iets meer dan 2.000 in 2013 tot meer dan 4.400 in 2017. In de ruim 30 jaar dat het Center for Victims of Torture actief is, heeft het de levens van 36.000 overlevenden weer opgebouwd en hen opnieuw hoop gegeven, en heeft het een impact gehad op het leven van vele honderdduizenden anderen, via beleidsbeïnvloeding die ervoor zorgt dat de federale overheid geld vrijmaakt voor de rehabilitatie van overlevenden in de Verenigde Staten en elders.
Het Dr. Guislain Award-programma is een gezamenlijk project van Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC. De winnaar mag een geldprijs van $ 50.000 in ontvangst nemen. Dit bedrag moet worden gebruikt voor projecten die tot doel hebben het maatschappelijke stigma rond geestelijke gezondheid te verminderen. De prijs wordt uitgereikt aan (een) individu(en), organisatie of project die/dat: in de ruimst mogelijke zin op cultureel en/of maatschappelijk vlak een uitzonderlijke bijdrage heeft/hebben geleverd aan de geestelijke gezondheidszorg; een oprechte bijdrage heeft/hebben geleverd aan het verminderen van de vooroordelen rond psychiatrische stoornissen; aandacht voor geestelijke gezondheidszorg heeft/hebben gepromoot; en dit alles heeft/hebben gedaan met passie, creativiteit en innovatie.