Op woensdag 18 september vond de eerste workshop “Uitdagingen en perspectieven voor pastoraat in de gezondheidszorg” plaats in de Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. De bijeenkomst werd bijgewoond door talrijke vertegenwoordigers van de ziekenhuis-, farmaceutische, academische en onderzoekswereld, alsook door managers en afgevaardigden van religieuze ordes die altijd betrokken zijn geweest bij de gezondheidszorg. Broeder René Stockman woonde de bijeenkomst bij als generale overste van de congregatie van de Broeders van Liefde.
Het seminarie, dat in het Palazzo San Calisto werd gehouden, werd opgedeeld in een inleidende plenaire vergadering en tijdens de daaropvolgende werkgroepen, konden de deelnemers concrete voorstellen formuleren voor de Dicasterie, om samen de lijnen uit te stippelen voor een toegankelijke gezondheidszorg die meer tegemoet komt aan de noden van de huidige tijd, zoals Paus Franciscus het ook vraagt.
Na de inaugurele begroeting van Kardinaal Peter Turkson, de prefect van de Dicasterie, en de presentatie van de standpunten van de individuele deelnemers, heeft Mons. Bruno-Marie Duffé een tussenkomst gehouden. De secretaris van de Dicasterie stelde een reflectie voor op basis van drie overwegingen over de relatie tussen gezondheid en integrale menselijke ontwikkeling: de gezondheid van de mensen en de aarde als een bepalende voorwaarde voor integrale menselijke ontwikkeling; de noodzaak om zorg te dragen voor ons ‘gemeenschappelijk huis’ en degenen die er wonen en de spirituele dimensie van gezondheid als een nieuwe benadering van het leven in het licht van herinnering en de ervaring. In het bijzonder benadrukte Duffé de noodzaak om zich te concentreren op het versterken van de spirituele dimensie in de benadering van de zorg voor zieken, omdat deze alle dimensies samenbrengt: die van het lichaam en die van de ziel. “Het principe van de menselijke waardigheid – zei hij – vindt zijn oorsprong in de blik van God op de mens en in de blik van zijn broeder die ons aan onszelf openbaart”. Daarom worden we opgeroepen tot een grotere luisterbereidheid en dialoog, om onszelf steeds meer in relatie tot elkaar en met de aarde te plaatsen. “Zoals de paus het heel goed uitlegt in Laudato Si” – concludeerde de secretaris – raakt de integrale ecologie tegelijkertijd de relatie die we hebben met de schepping, want we kunnen vandaag ook niet spreken van integrale gezondheid “.
Ten slotte hebben alle deelnemers tijdens de laatste plenaire slotzitting de voorstellen gepresenteerd die tijdens de werkgroepen naar voren zijn gekomen.
Bron: http://www.humandevelopment.va/en/news/challenges-and-perspective-of.html