Vandaag werd het startsein gegeven van het zakenkapittel, en tijdens de drie volgende dagen zal het thema van het kapittel grondig worden besproken.
Ook de afgevaardigden van de aangesloten leden werden verwelkomd: Dhr. Georges Mudimbi van DR Congo, Dhr. Bernard Mashaka van Tanzania, Mevr. Katty Cristina de la Cruz Velásquez van Peru, Mevr. Mediatrix Villanueva van de Filipijnen, Dhr. Jacques Van Daele van België en Dhr. Philippe Hody, eveneens van België.
Na een korte inleiding door de generale overste werd het moderatorschap overgenomen door Br. John Fitzgerald, want vanaf vandaag zullen drie moderatoren de plenaire zittingen begeleiden.
Vandaag werd gestart met het eerste deel van het thema: “Wees radicaal in de profetie”. De inleiding op het thema werd gebracht door Br. Martin de Porres, die vandaag tevens jarig is, en deze middag met een verjaardagscake werd verrast.
Br. Martin de Porres gaf een duidelijk overzicht van wat vanuit de verschillende provincies rond dit thema werd aangebracht, met de klemtoon dat radicaliteit en profetie vandaag geen evidente begrippen zijn. Hij plaatste deze opdracht in het licht van de secularisatie, de globalisatie, de wereld van de communicatie en het samenleven met andere religies en culturen. Als congregatie hebben we de opdracht om in de wereld het ware gelaat van God te laten schijnen, gericht op de promotie en het herstel van de menselijke waardigheid van zovelen die hun menselijke waardigheid hebben verloren. Daarbij moeten we trouw blijven aan de leer van de Kerk.
Speciale aandacht werd gevraagd voor de werking rond “Rechtvaardigheid, vrede en heelheid van de schepping”, met de vraag of we als congregatie daarrond voldoende gevoelig zijn en voldoende actief.
Als uitdagingen noemde hij op: het respect voor het leven, alle aspecten die te maken hebben met de aanval op de waardigheid van het leven, de heelheid van de schepping, het gebruik van de communicatiemiddelen, punten die in het voorbereidend document van het kapittel werden aangegeven, met de vraag om daar als broeders, aangesloten leden en congregatie duidelijk stelling rond te nemen. Als profeet moet men soms afbreken om te kunnen opbouwen en omvormen. Dat blijft een delicaat en soms pijnlijk proces.
Na de uiteenzetting was er een eerste plenaire samenkomst met vragen ter verduidelijking en eerste oriëntaties. Heel treffend was dat een aantal deelnemers speciaal verwezen naar de figuur van onze stichter, die in zijn tijd toch wel echt een profeet was. Het woord radicaliteit is vandaag ook dikwijls een bezwaard woord, omdat het gemakkelijk verward wordt met extremisme.
Stof genoeg om in de taalgroepen te gaan voor verdere uitdieping.
Deze avond werd het plenum hervat en gaven de vier secretarissen van de taalgroepen verslag van de zeer rijke bespreking.
Profetie moet steeds zijn grond vinden in gebed en meditatie en moet stralen vanuit ons leven als religieus, in gemeenschap met mekaar. Profetie is steeds een gave van God en moet in lijn zijn met wat de Kerk ons leert. Voor ons, Broeders van Liefde, blijft Vader Triest een sterk model hoe we vandaag profetisch kunnen zijn. Onze inzet voor mensen aan de rand, voor psychiatrische patiënten blijft op vele plaatsen echt profetisch. We moeten ons de vraag durven stellen: zijn we echt dat waartoe we geroepen zijn? Ware profetie kan lijden teweegbrengen, en daarvoor mogen we niet bevreesd zijn. Ware profetie moet ook kunnen verbinden, en er werd verwezen naar wat we in de Vincentiaanse spiritualiteit kennen als systemische verandering.
Het woord radicaal roept bij velen vragen op, vooral omwille van mogelijke misverstanden en verwarring met extremisme. Er werd gezocht naar andere woorden die hetzelfde proberen uit te drukken: authenticiteit, vastberadenheid, liminaal.
De vraag werd gesteld hoe we als congregatie kunnen omgaan met “Rechtvaardigheid, vrede en heelheid van de schepping”. Zou het echt niet aangewezen zijn daarvoor een vrijgestelde te hebben?
Hetzelfde rond de ethische thema’s waarmee we geconfronteerd worden. Zou een ethische commissie op het niveau van de congregatie geen antwoord kunnen zijn en de verschillende regio’s helpen wanneer ze met ethische problemen worden geconfronteerd?
Ten slotte werd de aandacht gevraagd om de sociale media in de congregatie beter en efficiënter te gebruiken. Het is belangrijk om geregeld korte boodschappen vlug te verspreiden, naast meer diepgaande teksten.
Na de sessie kwamen de aangesloten leden samen voor een groepsfoto en verdere kennismaking met mekaar.
Een gevulde dag, maar rijk aan inhoud. Zo is ons zakenkapittel op dreef gekomen.