Vandaag werd het kapittel geopend met een speciaal morgengebed gewijd aan de H. Thomas, patroonheilige van de Aziatische provincie. Bij deze gelegenheid was de voorganger van het morgengebed Br. Godfried Bekaert, provinciale overste, die een aantal voorbeden formuleerde met intenties voor de broeders van de provincie. Tijdens de eucharistieviering ging ook de rector van het huis, Mgr. Dirk Smet, in op het toch wel bijzonder geloofsvoorbeeld van Thomas: hij moest zoals wij leren geloven zonder te zien, en wanneer hij dan de Heer Jezus zag, proclameerde hij in alle duidelijkheid de godheid van Jezus.
Het werd een volle dag met verslaggeving over het leven van de congregatie.
Br. René Stockman, generale overste, opende de dag met een uitgebreid verslag over de werking van het generaal bestuur tijdens de voorbije kapittelperiode. Hij behandelde achtereenvolgens het algemene beleid als bestuursorgaan samen met de generale assistenten en de provinciale oversten; het spirituele leven in de congregatie als basis van het godgewijde leven; de vorming van de jongeren in de congregatie, zowel op spiritueel als professioneel vlak; het apostolaat en de evoluties in de pastorale activiteiten; en een aantal uitdagingen waarmee men als bestuur geconfronteerd werd. Hij eindigde met drie woorden die vandaag in de congregatie zeer belangrijk zijn: solidariteit als uitdrukking van de eenheid binnen de congregatie en eveneens als uitdrukking van onderlinge steun, dankbaarheid voor het verleden, en geloof in Gods Voorzienigheid met de blik op de toekomst. Hij herhaalde de woorden van Sint Vincentius, de patroonheilige van de congregatie: “We moeten wandelen met de Voorzienigheid, niet te vlug en niet te traag.”
Daarna gaven de provinciale oversten een overzicht van de verschillende provincies.
Br. Paulin Kindambu, provinciale overste van Afrika, gaf een degelijk overzicht van het leven van de provincie. Met 279 broeders is de Afrikaanse provincie momenteel de grootste provincie binnen de congregatie, en ook de vlugst groeiende provincie. Ook telt men er niet minder dan 130 aangesloten leden. Opvallend ook zijn het aantal broeders die momenteel studeren: 101 verspreid over de verschillende vormingshuizen in Afrika en een aantal in Europa (Rome in Italië en Moerzeke in België). Dat laatste klonk als een aanvulling van wat de generale overste bracht op het gebied van de vorming: het grote belang dat de congregatie legt op de vorming van de jongeren, zowel op spiritueel als op professioneel vlak. Het verslag van Br. Paulin was een eerlijk verslag, met telkens vermelding van de sterke en zwakke punten, op het gebied van de identiteit als religieuze broeder, het spirituele leven, het gemeenschapsleven, de vorming, het apostolaat, de financiële leefbaarheid. Hij eindigde met een duidelijk programma voor de toekomst, met een bijzondere aandacht voor een meer aangepaste vorming van de broeders in lijn met onze apostolaatswerken en eveneens de versterking van het leiderschap. Hij besloot met een woord van dank gericht aan de regionale oversten van Afrika, zonder de verschillende broeders te vergeten die tijdens de voorbije periode waren overleden.
In de namiddagsessie was het de beurt aan Br. Joel Ponsaran, provinciale overste van Amerika, voor zijn verslag. Ook hij gaf een overzicht van het leven van de congregatie in het Amerikaanse continent, waar de broeders aanwezig zijn in Canada, USA, Peru, Nicaragua en Brazilië. Een belangrijk aandachtspunt is het gebrek aan roepingen in zowel Noord- als Zuid-Amerika, ondanks inspanningen die in verschillende landen worden gedaan. Maar in alle landen wordt het charisma van de congregatie zuiver beleefd en behoudt men de hoop. Er is natuurlijk een groot verschil tussen Canada waar de broeders geen gezamenlijke activiteit meer hebben omwille van hun ouderdom, en in de andere regio’s waar er mooie activiteiten worden ontwikkeld voor mensen met een beperking, psychiatrische patiënten, drugverslaafden, straatkinderen, apostolaatswerken in het hart van ons charisma als congregatie.
Br. Godfried Bekaert gaf een uitgebreid overzicht van de Aziatische provincie, natuurlijk speciaal gekleurd door het feest van de H. Thomas, patroon van de provincie. Verschillende aspecten van het leven van de broeders werden er grondig toegelicht. Opvallend is wel dat globaal minder broeders in Azië aanwezig zijn dan zes jaar geleden, en dat omwille van een minder aantal nieuwkomers in verschillende landen en ook gebrek aan stabiliteit bij de jonge broeders in een aantal andere landen. Dus ook hier is het aspect roepingen een belangrijk aandachtspunt. De Aziatische provincie lijdt ook onder het gebrek aan degelijke leiders voor de gemeenschappen, maar toch zien we op verschillende plaatsen een hoopvolle kentering. Speciale aandacht werd besteed aan de nieuwe stichting in Papoea-Nieuw-Guinea waar de broeders opnieuw aanwezig zijn na een paar jaar afwezigheid.
Als laatste in de rij kwam Br. Veron Raes die een overzicht bracht van de Europese provincie, m.n. België, Nederland en Engeland-Ierland. Hij doorliep het beleidsplan dat de provincie na het vorig kapittel had opgemaakt en waarmee men de verschillende aspecten van het leven van de congregatie op een systematische wijze probeert in kaart te brengen en ook verder te ontwikkelen. Ook hier zijn de verschillen tussen de verschillende landen opvallend, zeker wat de band met de apostolaatswerken betreft, en werd vooral stilgestaan hoe men in de toekomst daarin moet en kan evolueren. In de discussie die volgde op de uiteenzetting werd lang stilgestaan rond de vraag hoe men nog jonge mensen kan bereiken als congregatie, verwijzend naar een aantal andere congregaties die met internationale groepen een nieuwe aanwezigheid realiseren in Europa.
Woensdag vroeg verwachten we Broeder Adrian, die omwille van weersomstandigheden ergens in China vastraakte, maar nu toch op weg is naar Rome. Zo zullen we hopelijk woensdag voltallig zijn in ons kapittel. Er wacht ons opnieuw een volle dag rond de evaluatie van de moties van het generaal kapittel 2012.